EPDM celrubber in zachte en harde varianten
EPDM celrubber is een materiaal dat verkrijgbaar is in diverse hardheden. Dit komt door de verschillen in celstructuren. Je hebt de keuze uit EPDM met een gesloten structuur (de hardere varianten) en een semigesloten structuur (heel zachte varianten). De zachte varianten kan je compleet samendrukken. Wat zijn de eigenschappen van celrubber van EPDM en wat maakt het materiaal zo geschikt als tochtstrip en afdichtingsstrip? We vertellen je meer over dit veelgebruikte materiaal.
EPDM: weerbestendig en bestand tegen vloeistoffen
De mechanische eigenschappen van EPDM celrubber staan heel goed bekend. Nadat het materiaal is ingedrukt, neemt het vervolgens weer zijn oorspronkelijke vorm aan. Een nadeel is dat de grondstof EPDM niet vlamdovend is. Heb je een vlamdovend celrubber nodig, dan is neopreen celrubber een goede oplossing. De sterke punten van EPDM celrubber zijn:
– zeer weerbestendig, dus goed bestand tegen ozon, uv-straling en weersinvloeden
– bestand tegen lage en hoge temperaturen
– geschikt voor gebruik buiten en binnen
– bestand tegen water en vloeistoffen
– dicht af tegen lucht en stof
– vlekt of veroudert niet door contact met water of vloeistoffen
– dempt geluid
– leverbaar in diverse diktes, hardheden en met of zonder zelfklevende laag
De toepassing van EPDM celrubber: afdichting van kieren
EPDM is synthetisch rubber. De afkorting staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. EPDM rubber wordt veel toegepast in de wegenbouw, scheepvaart, bouw en industrie. Het materiaal is bovendien bij veel mensen bekend als dakbedekking met een lange levensduur. Doordat het weerbestendig is en water afstoot, is het ook het ideale materiaal voor tochtband, tochtprofiel en tochtstrip. Het celrubber dicht ruimtes en objecten af tegen invloeden die van buiten komen. Zo is het ideaal voor het afdichten van kieren bij ramen van staal of aluminium en bij scheidingswanden. In vlieg-, vaar- en voertuigen heeft het bovendien een geluiddempend effect. Ook in de elektro-industrie en in staalconstructies wordt het celrubber vaak gebruikt.
Het voorkomen van lekkages met rubber ringen
Ook rubberen ringen kunnen gemaakt zijn van EPDM. Daarnaast zijn er ringen van materialen als silicone, NBR en neopreen. De verschillende soorten rubber ringen zijn geschikt voor diverse toepassingen. Meestal zorgen de ringen ervoor dat een verbinding van twee delen gasdicht of vloeistofdicht is. In de industrie zie je dat rubber ringen machineonderdelen afdichten. Consumenten gebruiken de ringen vaak ter voorkoming van lekkages in onder meer kranen. Platte ringen dienen ten slotte ook als sluitring.