VragenCategorie: GereedschapWat is een steenboor?
AvatarGast asked 5 maanden ago

Wat is een steenboor?

3 Antwoorden
LolaLola answered 5 maanden ago

Een steenboor is gewoonlijk een hamer of beitel die wordt gebruikt om gaten in steen te maken. Soms wordt het ook gebruikt om metalen objecten vast te maken aan de muur, zoals spijkers of schroeven. Beitels commercialsized kunnen grungyindustriële en ambachtelijke werkzaamhededen van iemand beeldhouwen in marmer realiseren, tot het verwijderen van steentjes achtergelaten door al diegenen net even groot als

AvatarMichael answered 5 maanden ago

Antwoord:
 
Een steenboor is een handzaam, puntig gereedschap dat wordt gebruikt om in steen te boren. Het heeft meestal een cilindrische schacht en een scherp, puntig uiteinde. Het uiteinde van de schacht is meestal voorzien van een hamerkop om het in de steen te slaan. Sommige steenboren hebben een ratelmechanisme waarmee de schacht kan worden gedraaid terwijl aan het handvat wordt geduwd of getrokken, wat het gemakkelijker maakt om door hardere stenen te boren.

AvatarSenn answered 5 maanden ago

Een steenboor is een boortype dat in de 18e en 19e eeuw in Nederland veel werd gebruikt. Hij bestaat uit een cilindervormig lichaam met aan het ene uiteinde een handvat en aan het andere uiteinde een spitse punt. De steenboor werd bediend door aan het handvat te draaien, waardoor de boor ronddraaide en zich in steen boorde.