Een hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot allerlei andere vochtproblemen, van schimmelvorming tot houtrot en uiteindelijk zelfs gezondheidsklachten voor jezelf. Met een dak doorvoer voor ontluchting op je dak kun je er voor zorgen dat ruimtes in huis, vooral natte ruimtes zoals de badkamer, goed kunnen ventileren. Maar naast vochtproblemen door een slechte ventilatie in huis, kun je ook last hebben van vocht dat juist van buiten door je muren of vloer naar binnen komt. Lees hier wat de meest voorkomende vochtproblemen zijn, hoe ze ontstaan en vooral, hoe je ze oplost!

Condensatie

Op een dag produceer je flink wat vochtige lucht in huis, zoals met douchen en met koken. Goede ventilatie systemen zijn echt nodig om deze vochtige lucht naar buiten af te voeren. Als vocht niet kan worden afgevoerd, gaat het zich namelijk afzetten op koude oppervlakken, waardoor condens ontstaat. Meestal zal dit probleem het eerste zichtbaar worden op ramen en spiegels, maar ook muren worden door condensatie aangetast. Mogelijke gevolgen zijn schimmel, loslatende kitranden en houtrot in de kozijnen. Installeer dan ook een ventilatiesysteem in de keuken en badkamer en open tot die tijd altijd een raam tijdens het koken of douchen.

Opstijgend vocht

Als je last hebt van terugkerende vochtige plekken aan de onderkant van je muren, net boven de plinten, dan is de kans groot dat je last hebt van opstijgend vocht in huis. Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door grondwater dat van buitenaf de muren intrekt en het metselwerk aantast. De kans op dit probleem is het grootst in oude huizen, omdat het in de meeste gevallen ontstaat doordat er tussen de muren en de fundering van het huis geen waterkering is gelegd. Een mogelijke oplossing is om alsnog een waterkering te leggen, maar dit is een intensieve klus. Een andere oplossing is het injecteren van de muren, zodat vocht niet meer kan worden doorgelaten.

Doorslaand vocht

Als je last hebt van doorslaand vocht, zie je vaak grote vochtplekken aan de binnen- en buitenkant van het huis. Als dit probleem zich voordoet, komt vocht zoals regenwater of grondwater letterlijk van buiten door je muur naar binnen. Als de gevel niet meer in staat is om vocht te weren, wordt het door de stenen geabsorbeerd en via de muur naar binnen gevoerd. Vaak is de enige oplossing dan ook het vervangen van de gevelbekleding of het impregneren van de buitenkant van de woning. Of je nu last hebt van condensatie, opstijgend vocht of doorslaand vocht – met deze tips achterhaal je de oorzaak en vind je de oplossing!