Tegels kunnen een geweldige toevoeging zijn aan je huis. Ze zijn duurzaam, gemakkelijk te reinigen en voegen een esthetische aantrekkingskracht toe aan elke ruimte. Maar om ervoor te zorgen dat je tegelproject succesvol is, is het kiezen van de juiste tegellijm van cruciaal belang. In deze gids gaan we dieper in op waar je op moet letten bij het aanschaffen van tegellijm en bespreken we enkele van de beste opties voor 2023.

Waarom is de juiste tegellijm belangrijk?

De keuze van de juiste tegellijm is een cruciale factor die van invloed is op het succes en de duurzaamheid van je tegelproject. Hier duiken we dieper in op waarom het zo belangrijk is om zorgvuldig te selecteren welke tegellijm je gebruikt.

1. Hechting

Tegellijm is het essentiële verbindingsmiddel tussen je tegels en de ondergrond. Een sterke hechting is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je tegels stevig op hun plaats blijven, zonder het risico van loslaten of verschuiven. Het laatste wat je wilt is dat je tegels in de loop van de tijd loskomen, wat kan leiden tot ongewenste herstellingen en extra uitgaven.

Een tegellijm met uitstekende hechting vormt de garantie voor een langdurige, betrouwbare tegelinstallatie die zijn oorspronkelijke schoonheid en stabiliteit behoudt. Het zorgt ervoor dat je met vertrouwen op je vloeren of muren kunt lopen, zonder je zorgen te hoeven maken over loszittende tegels. Bij het kiezen van tegellijm is het waarborgen van een sterke en duurzame hechting een topprioriteit om ervoor te zorgen dat je tegelproject niet alleen mooi is, maar ook veilig en bestendig tegen dagelijkse belasting.

2. Waterbestendigheid

Tegels worden vaak geïnstalleerd in vochtige omgevingen, zoals badkamers en keukens. Daarom moet de gekozen tegellijm waterbestendig zijn. Een waterbestendige tegellijm voorkomt niet alleen schade aan de tegels zelf, maar helpt ook de groei van schimmel en meeldauw te voorkomen. Het beschermt de integriteit van je installatie en de gezondheid van de ruimte.

3. Flexibiliteit

De ondergrond van je tegelproject kan aanzienlijk variëren, en sommige ondergronden vertonen mogelijk kleine bewegingen of trillingen. Dit fenomeen doet zich vooral voor in oudere huizen, waar vloeren en muren met de tijd enigszins kunnen bewegen. Het is van vitaal belang dat de gekozen tegellijm de benodigde flexibiliteit biedt om deze bewegingen op te vangen zonder barsten of loslaten. Dit kritieke kenmerk van tegellijm voorkomt dat je tegelwerk scheurt of beschadigd raakt als gevolg van de natuurlijke beweging van de ondergrond.

Met een flexibele tegellijm kun je met vertrouwen tegels plaatsen op verschillende soorten ondergronden, ongeacht of het nu gaat om een houten vloer, een betonnen wand of een andere oppervlakte. Hierdoor blijft je tegelwerk duurzaam en esthetisch aantrekkelijk, zelfs in situaties waar beweging een factor kan zijn. De juiste tegellijm met flexibiliteit als eigenschap is een investering in de levensduur en stabiliteit van je tegelproject. Het biedt gemoedsrust, wetende dat je tegels bestand zijn tegen de tand des tijds en de dynamiek van je huis.

4. Overschilderbaarheid

Als je van plan bent om over de tegels te schilderen of ze op een andere manier wilt afwerken, is het cruciaal om een tegellijm te kiezen die overschilderbaar is. Dit zorgt ervoor dat je de gewenste esthetische afwerking kunt bereiken zonder dat de lijm een obstakel vormt.

In conclusie, de juiste tegellijm is niet zomaar een detail in je tegelproject, maar een essentieel onderdeel van een duurzame en succesvolle installatie. Door aandacht te besteden aan hechting, waterbestendigheid, flexibiliteit en overschilderbaarheid, kun je ervoor zorgen dat je tegelwerk niet alleen mooi, maar ook functioneel en bestendig is tegen de uitdagingen van de omgeving waarin het wordt geplaatst. Het maken van de juiste keuze bij het kopen van tegellijm kan de levensduur en schoonheid van je tegelproject aanzienlijk verlengen.

Waar moet je op letten bij tegellijm kopen?

Bij tegellijm kopen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

1. Tegeltype

Het type tegel dat je gebruikt, is een cruciale factor bij het kiezen van de juiste tegellijm. Verschillende tegels vereisen verschillende soorten tegellijm vanwege hun unieke eigenschappen en behoeften.

·         Keramische tegels: Keramische tegels zijn een veelvoorkomende keuze vanwege hun duurzaamheid en variëteit aan ontwerpen. Ze vereisen meestal een standaard tegellijm die geschikt is voor keramiek.

·         Porseleinen tegels: Porseleinen tegels zijn bekend om hun hardheid en waterbestendigheid. Voor deze tegels is een hoogwaardige tegellijm nodig vanwege hun zwaardere gewicht.

·         Natuurstenen tegels: Natuurstenen tegels, zoals marmer of travertijn, hebben speciale lijmvereisten vanwege hun poreusheid en variabiliteit in dikte. Een flexibele en geschikte tegellijm is essentieel voor een goede hechting.

·         Glastegels: Fragiele glastegels vereisen speciale zorg en een tegellijm die geschikt is voor glas. Deze lijm moet transparant zijn om de esthetische kenmerken van de glastegels te behouden.

Het is van het grootste belang om de juiste tegellijm te kiezen op basis van het specifieke tegeltype dat je installeert. Dit verzekert een sterke hechting en duurzaamheid, wat uiteindelijk de levensduur en het uiterlijk van je tegelproject zal verbeteren. Voordat je begint, is het raadzaam om de productinformatie van zowel de tegels als de tegellijm te raadplegen en, indien nodig, advies in te winnen bij experts om de beste keuze te maken.

2. Ondergrond

De ondergrond waarop je tegels wilt plaatsen is van groot belang. Is het een betonnen vloer, gipsplaatmuur, houten vloer of een andere ondergrond? Zorg ervoor dat de tegellijm geschikt is voor de specifieke ondergrond.

3. Toepassingsgebied

Overweeg waar je de tegels gaat plaatsen. Is het een binnen- of buitenproject? Gaat het om een vochtige ruimte zoals een badkamer? Kies de tegellijm die geschikt is voor de beoogde toepassing.

4. Tegelformaat

Het formaat en gewicht van de tegels spelen een rol. Grote en zware tegels hebben een sterkere tegellijm nodig.

5. Eigenschappen van de tegellijm

Bij het selecteren van de juiste tegellijm is het van essentieel belang om aandacht te besteden aan de specifieke eigenschappen van de lijm. Hier zijn enkele van de belangrijkste eigenschappen waar je naar moet kijken:

·         Hechting: Controleer of de tegellijm een sterke hechting biedt tussen de tegels en de ondergrond. Een goede hechting voorkomt loslaten en verschuiven van de tegels.

·         Flexibiliteit: Overweeg de flexibiliteit van de lijm, vooral als je tegels installeert op ondergronden die kleine bewegingen vertonen, zoals houten vloeren. Flexibele tegellijm kan bewegingen opvangen zonder te barsten.

·         Waterbestendigheid: Als je tegels in vochtige ruimtes zoals badkamers of keukens plaatst, is waterbestendigheid van groot belang. De tegellijm moet bestand zijn tegen vocht om schimmelvorming en schade te voorkomen.

·         Overschilderbaarheid: Als je van plan bent om de tegels te schilderen, zorg er dan voor dat de tegellijm overschilderbaar is. Sommige tegellijmen kunnen de verf afstoten, wat resulteert in ongewenste complicaties.

Het is raadzaam om de productinformatie van de tegellijm zorgvuldig te lezen en beoordelingen te raadplegen om inzicht te krijgen in de prestaties van de lijm. Veel fabrikanten bieden gedetailleerde informatie over de eigenschappen van hun producten, waardoor je de juiste keuze kunt maken op basis van je specifieke projectbehoeften. Het grondig evalueren van deze eigenschappen helpt bij het selecteren van de juiste tegellijm voor een succesvol en duurzaam tegelproject.

6. Primer voor tegels

In sommige gevallen is het gebruik van een primer voor tegels aanbevolen. Dit kan helpen bij een betere hechting van de tegellijm. Overweeg het gebruik ervan, vooral op poreuze ondergronden.